Obrazový kurz šitia

Obrazový kurz šitia

Veľmi ma teší, že vo svojom okolí mám mnoho žien a dievčat, ktoré začali šiť pre seba a svoje deti. Po prieskume na internete som však zistila, že kurzov šitia je žalostne málo, obrazového materiálu ešte menej, a tak by som chcela prispieť troškou mojich skúseností a možno Vás aj inšpirovať. Nie som vyučená krajčírka, mám vyštudované strojné inžinierstvo a odo dňa kedy ma mama pustila za šijací stroj sa učím na vlastných chybách. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvý obrazový postup šitia je vankúš o rozmere 50x50 cm zo zbytkov látky zo závesov:

1. Vystrihneme dva štvorce veľkosti 53 x 53 cm, 3 cm sú švové prídavky na všetkých 4 stranách - na každej 1,5 cm. Na strane, kde bude všitý zips môžeme prinechať 2 cm, bude sa nám lepšie všívať zips.  

3. Okraje oboch dielov začistíme. Na overloku alebo na univerzálnom stroji cik-cakom.
Poznámka: Okraje som začisťovala pred zošitím, pretože látka sa na okrajoch pri manipulácii veľmi "strapkala". Pri menej "strapkavých" materiáloch je možné v úvode začistiť iba strany, kde bude všitý zips a ostatné strany začistiť až po zošití dielov.
 
4. a 6. Na oboch dieloch si na lícnej strane pomocou pravítka a kriedy vyznačíme kde budú ležať zúbky zipsu (1,5 alebo 2 cm od okraja), čo je zároveň hrana návliečky. Z lícnej strany jedného dielu priložíme jednu stranu otvoreného skrytého zipsu lícovou stranou dole a zúbkami na vyznačenej línii.  Druhá strana zipsu by po zavretí mala ležať na opačnej strane od okraja dielu. Zips na kraji prišijeme univerzálnou pätkou alebo pätkou na rovný steh. Tento šev je pomocný na zaistenie správnej polohy zipsu. Začiatok zipsu musí ležať 1,5 cm od horného okraja, čo je šírka švového prídavku. 
 
7. Následne pätkou na skrytý zips tento prišijeme. Skrytý zips použijeme vždy o 5-10 cm dlhší, vyžaduje to postup všívania.
 
Pomôcka: Zúbky na oboch stranách skrytého zipsu pred všitím prežehlíme na plocho a to tak, že zips otvoríme a z vnútornej strany žehlíme. Pomôže to všiť zips presne tam, kde potrebujeme.
 
8. Rovnako postupujeme na druhom diely vankúša. Pozor, druhú stranu zipsu prišívame zrkadlovo. 
 
10. Po všití zips zavrieme, diely položíme vedľa seba a šev so všitým zipsom prežehlíme.
 
12. Položíme oba diely lícnou stranou k sebe, zips leží na hrane a zvyšné 3 strany štvorca zošpendlíme a zošijeme. 
 
13. Pozor, po zošpendlení zips aspoň kúsok otvoríme, aby sme ho mohli po zošití strán otvoriť a diely otočiť. 
 
14. Na záver návliečku prežehlíme.
 
Pomôcka: V priebehu šitia je vhodné jednotlivé švy rozžehliť. Významne to uľahčuje šitie !
24.5.2020

Pre skvalitnenie našich služieb používame na stránkach cookies. Pokračovaním na tejto stránke vyjadrujete súhlas s používaním všetkých cookies. Viac informácii nájdete v sekcii ochrana súkromia.